Veiligheid in Uden, hoe is het gesteld met de inbraakpreventie van onze gemeente?

Uden-bord

De angst voor een woninginbraak is groot, maar liefst 1 op de 10 mensen acht een inbraak bij hem of haar thuis zeer waarschijnlijk. Deze toenemende angst was voor ons reden om de veiligheid van huizen in Uden te onderzoeken, want uw veiligheid is immers van belang. Voor dit onderzoek maakten we gebruik van de gegevens van het CBS en de politie Brabant.
Totaal aantal woninginbraken Uden

Cijfers in Uden

In 2015 werden er 192 woning inbraken gepleegd in de gemeente Uden, dat zijn er 5 per duizend inwoners. Het gemiddelde in Nederland is 5,1 per duizend inwoners, Uden zit hier dus net iets onder.

Het gemiddelde is vergelijkbaar met dat van de buur gemeenten, zo lag het gemiddelde in Landerd en Veghel ook op 5 woninginbraken per duizend bewoners. In Boekel en Sint Anthonis was het gemiddelde 4 op de 1000, alleen in de gemeente Bernheze ligt het gemiddelde iets hoger. Daar werden in 2015 177 woninginbraken gepleegd, wat neerkomt op gemiddeld 6 inbraken per 1000 inwoners. Hieronder ziet u een overzicht van Uden en de omliggende gemeentes.

 

Per Udens gebied

Waar Woninginbraken Gemiddeld per 1000
Buitengebied Uden West 6 9
Buitengebied Maashorst 7 16
Buitengebied Uden-Oost 11 65
Hoeven 11 6
Buurtschap Hoeven 1 4
Bitswijk 15 4
Bogerd-Vijfhuis 11 4
Moleneind-Groenewoud 3 2
Centrum 23 7
Hoevenseveld 14 6
Melle 14 3
Raam 7 2
Schutveld 4 3
Flatwijk 2 2
Zoggel 11 3
Hoenderbos-Velmolen 13 3
Sportpark Volkelseweg 1 14
Loopkant-Liessent-Goorkens 1 3
Volkel 7 3
Buitengebied-Volkel 9 8
Eikenheuvel 7 11
Uden-Zuid 3 11

 


 

Overzicht gemiddelde woninginbraken Uden

Uden wordt binnen het onderzoek onderverdeelt in 22 delen, hieronder ziet u de cijfers per gebied. In het overzicht komen zowel buitengebieden als delen van het centrum terug.

Het gemiddelde ligt het hoogste in het Buitengebied Uden-Oost. Er zijn relatief veel woninginbraken gepleegd, dit is te verklaren doordat het een buitengebied betreft. Buitengebieden zijn in heel de provincie vaker slachtoffer van inbraken dan delen dichter bij het centrum. Dit komt doordat er minder sociale controle is dan in bijvoorbeeld het centrum. Daarnaast wonen er in het gebied slechts 170 inwoners, waardoor het gemiddelde al snel omhoog gaat.

Sportpark-Vokelseweg is opgenomen in het overzicht, in dit gebeid is slechts één woninginbraak gepleegd. Maar door het lage aantal inwoners komt het gemiddelde toch uit op 14 per 1000.

De gebieden met het laagste gemiddelde zijn Moleineind-Groenewoud, Raam en Flatwijk. Al deze gebieden tellen slechts 2 woninginbraken per 1000 inwoners. Een mogelijke verklaring hiervoor is de sociale controle.

Op de afbeelding hiernaast is de dichtheid van het gemiddeld aantal woninginbraken per gebied in Uden te zien. Des te donkerder de kleur, des te meer woninginbraken.

Nationaal gezien

Nationaal gezien vielen de getallen in Sittard-Geleen en op Schiermonnikoog op. In Sittard-Geleen werd bijna 1100 keer ingebroken, wat neerkomt op 12 inbraken per 1000 inwoners. Schiermonnikoog was de enige gemeente zonder woninginbraken. Het landelijk gemiddelde ligt op 5,1 op de 1000, Uden zit ligt met 5 op de 1000 dus net onder dit gemiddelde.

Wat te doen?

Bram van Boxtel, Slotenservice Uden Woninginbraken zijn relatief eenvoudig te voorkomen, doormiddel van de juiste beveiligingsmaterialen in en rond uw huis kunt u een inbraak al voorkomen. Om een duidelijk beeld te geven hoe u uw huis kunt beveiligen, hebben wij Bram van Boxtel van Slotenservice Uden geïnterviewd. Hij is expert op het gebied van deurbeslag en veiligheidsbeslag en weet alles omtrent het beveiligen van huizen.

 

Hoe is het gesteld met de veiligheid van onze huizen in Uden?

De meeste huizen in Uden hebben in het verleden wel iets van beveiliging aangebracht om ongewenste gasten buiten te houden. Maar zoals ik in de praktijk vaak tegenkom is bij een heel groot deel de beveiliging sterk verouderd, waardoor inbrekers met de inbrekers technieken van dit moment in een mum van tijd binnen staan. Vaak hebben ze niet meer nodig dan 30 seconden!

Maken mensen gebruik van beveiligingsmaterialen in en rond het huis?

We zien in de praktijk zeker dat een kleine groep de juiste veiligheidsmaterialen gebruikt. Maar nog steeds de grootste groep en dan praat ik denk ik toch over zo’n 75% is nog ondermaats beveiligd. Ze denken dat ze goed beveiligd zijn, maar vaak zitten de bestaande beveiligingsschilden er al jaren op en met de inbrekers techniek van deze tijd sterk verouderd. Als er dan ingebroken wordt, dan zegt men “we hadden toch veiligheidsbeslag?”.

De laatste Jaren zijn de veiligheidsschilden veel veranderd om het inbrekers steeds moeilijker te maken. Ook cilinders zijn veel veranderd en flink aangepast met verschillende ingebouwde beveiligingsopties om het zo de inbreker zo lastig mogelijk te maken.

Welke maatregelen zouden mensen moeten treffen om zeker te zijn dat hun huis veilig is?

Elk pand of huis heeft zijn zwakke plekken, deze zwakke plekken kun je goed beveiligen met de juiste SKG beveiligingsproducten van dit moment. Echter geeft het geen garantie dat ze nooit meer in kunnen breken. Maar je weet voor jezelf wel dat je er zeker van kunt zijn dat je huis goed beveiligd is volgens de laatste richtlijnen van het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW). Met deze beveiligingen is de bewezen kans groot dat de inbreker elders een woning pakt waar deze op een makkelijkere manier binnen kan komen.

Hoe helpen nieuwe anti-inbraak-methodes zoals een Whatsapp groep in de wijk?

Het is een prima communicatie middel om in de wijk snel te schakelen bij verdachte situaties. Mijn advies is in elke wijk zon WhatsApp groep aan maken en bij verdachte situaties deze op de app te zetten, van het verdachte wat je gezien hebt. Zodat andere buurtbewoners hier ook op kunnen letten, en zo met zijn alle jullie wijk zo goed als jullie kunnen te beschermen. Mocht je echt verdachte situaties zien, altijd contact opnemen met de politie (wijkagent).

Schrijf het signalement van de verdachte persoon op. Mochten ze met een auto zijn, schrijf het nummerbord op, onthoud de auto, de kleur en schrijf ook het tijdstip op.

Heb je nog (andere) tips om woninginbraak in Uden te voorkomen?

Sluit ramen en deuren goed af als je weg gaat, maar ook als je thuis bent en je bent een tijd boven adviseer ik ook, draai de deur op slot want een inbraak gebeurd ook steeds vaker gewoon overdag. Is de deur dan los, dan maak je het de inbreker wel heel makkelijk.

Draai de sloten altijd in het nachtslot, een deur die alleen op de dagschoot staat, is met een plastic pasje makkelijk open te maken. Laat geen sleutels aan de binnenkant van de deur zitten. Laat waardevolle spullen niet zomaar rond slingeren in huis, berg ze op wanneer je weg gaat. Laat altijd een bewoonde indruk achter. Als je op vakantie gaat, laat de post uit de brievenbus halen, laat buren eventueel lampen aanmaken en gordijnen dicht doen ‘s avonds.

Zie je verschil tussen de donkere maanden en de zomermaanden?

In de donkere maanden zien wij wel een stijging van inbraken. Het is ‘s avonds vroeger donker en inbrekers hebben minder kans om gezien te worden. De laatste tijd zien we ook steeds meer inbraken die overdag gepleegd worden. Sluit altijd alle deuren en ramen en vergeet ook niet het wc raampje of ramen en deuren van een schuur of garage af te sluiten. Ook al gaat u maar heel even naar de buren of boodschappen doen. Het is niet voor niets dat ook de overheid hier reclame voor maakt.

Wat is het verschil tussen de verschillende waarderingen voor veiligheidsbeslag?

Er zijn verschillende soorten veiligheidsbeslag. Elk beslag dat op de markt komt wordt uitgebreid getest en krijgt als ze bepaalde testen doorstaan het aantal sterren waarvoor ze veiligheid bieden.


SKG logo 1 Ster – 3 minuten (standaard inbraakwerend)
 Hang- en sluitwerk met dit keurmerk betekent dat het minimaal 3 minuten weerstand biedt bij inbraak met eenvoudig gereedschap als een breekijzer of schroevendraaier.


SKG logo 2 Sterren – 3 minuten (zwaar inbraakwerend)
 Bij veiligheidssloten en grendels met dit keurmerk, moeten deze minimaal 3 minuten weerstand bieden bij inbraak met een uitgebreide set aan gereedschap.


SKG logo 3 Sterren – 5 minuten (extra zwaar inbraakwerend)
 Hang- en sluitwerk met het SKG keurmerk en drie sterren moeten minimaal 5 minuten inbraak werend zijn.

SKG waarderingen - 1, 2 en 3 sterren

Voor meer advies omtrent veiligheidsbeslag kunt u terecht bij Slotenservice Uden of Deurbeslag-Expert.nl.


Tips van politie

Vanuit de politie komt de tip om goed op te letten voor signalen rond huizen. Het is gebruikelijk dat inbrekers in teams een huis inspecteren om te achterhalen welke huizen een goed slachtoffer zouden zijn. Zo komt een eerste persoon kijken of een huis goed in te breken valt en of er iemand thuis is. Is een huis interessant genoeg? Dan laat hij of zij een markering achter. Dit kan bijvoorbeeld een takje tegen de voordeur zijn, of een briefje tussen de gleuf. Of met stoepkrijt een streep of kruisje op je muur, Is de markering een dag later nog niet weg? Dan zijn de mensen niet thuis en is het huis een goed slachtoffer.

Ziet u iets verdachts in uw omgeving? Bel dan altijd de politie. De dienstdoende persoon beoordeelt altijd of het nodig is om politie te sturen of niet.


De informatie op deze pagina, inclusief het interview, is ook te verkrijgen als PDF bestand: Veiligheid in Uden, hoe is het gesteld met de inbraakpreventie van onze gemeente.pdf


Bronvermelding:

  1. https://cbsnl.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=0f2aec2658384de19e1fe4e7c14be9e9
  2. https://www.politie.nl/mijn-buurt/misdaad-in-kaart?geoquery=Uden%2C+Nederland&distance=5.0
  3. https://www.uden.nl/inwoners/nieuws/2015/10/06/anti-inbraaktips
  4. Interview met Bram van Boxtel, Slotenservice Uden

Inhoudsopgave

Chat openen
💬 Hulp nodig?
Deurbeslag-expert | Klantenservice
Hallo 👋 Kunnen we je helpen?