Hoe is het gesteld met de woningveiligheid in Utrecht?

Woningveiligheid_Utrecht

De angst voor een woninginbraak is groot onder de inwoners van Utrecht. Gemiddeld acht 21% van alle inwoners de kans op een (woning)inbraak erg hoog. 2,7% van alle Nederlanders is wel eens slachtoffer geweest van een woninginbraak. Dat zijn maar liefst 470.000 Nederlanders. En in het laatste geregistreerde jaar* werden er net onder de 65.000 woninginbraken gepleegd in Nederland.

Veiligheid is een belangrijk thema. Dankzij veiligheid voelen we ons op ons gemak en vrij om te leven. Maar hoe is het daadwerkelijk gesteld met de veiligheid van Utrecht?

Utrecht is als grote stad een interessante prooi voor inbrekers. Op de lijst met steden en plaatsen waar de kans op een woninginbraak het grootste is, staat Utrecht als 8e. Achter steden als Amsterdam, Maastricht, Rotterdam en Eindhoven.

Utrecht beste verbetering van de grote steden

Van de vier grootste steden van Nederland is Utrecht als beste naar voren gekomen. Het aantal woning inbraken liep in 2015 ten opzichte van 2014 met maar liefst ruim 20% terug. In Amsterdam was dit 7,8%, in Rotterdam 11,3% en in Den Haag was er juist een toename van 9,8%.

Het aantal woninginbraken

Er waren in het hele jaar 2004 geregistreerde woninginbraken in Utrecht. Dat komt neer op 6 per duizend inwoners. Het nationaal gemiddelde is 5,1, waardoor Utrecht te maken heeft met bovengemiddeld veel inbraken.

Als we dit weer vergelijken met de andere grote steden zien we dat Utrecht ten opzichte van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag (allen met een afgerond gemiddelde van 7 per duizend inwoners) de veiligste grote stad is betreft inbraken.

Legenda van interactieve kaart UtrechtHierboven vind je een interactieve kaart van Utrecht, waarbij de donkere gebieden meer woninginbraken per duizend inwoners betekenen. De kaart is reeds ingezoomd op Utrecht. Je kan zelf nog rondkijken binnen de stad door in te zoomen en de kaart te verschuiven.

Hier rechts is een legenda te zien van de verschillende kleuren. Er zijn van sommige buurten geen gegevens beschikbaar, deze buurten worden als grijs aangegeven. Vervolgens loopt de blauwe kleur op van licht naar donker, waarbij licht weinig woninginbraken per 1000 inwoners betekend en donker blauw veel woninginbraken per 1000 inwoners betekend.

De Utrechtse buurten met de meeste woninginbraken

In dit onderdeel gaan we verder in op buurten in de Gemeente Utrecht die het meeste aantal woninginbraken registreerden per duizend inwoners.

  • Kanaleneiland-Noord – Er werden hier 96 woninginbraken gepleegd, wat neerkomt op een gemiddelde van 13 per duizend inwoners.
  • Ondiep – er werden hier 64 woninginbraken gepleegd – dit kwam neer op een gemiddelde van 13 per duizend.
  • Maarschalkerweerd en Merehuizen – er werden hier 6 woninginbraken gepleegd, wat neerkomt op een gemiddelde van 31 per duizend.
  • Pijlsweerd-Noord – er werden hier 23 woninginbraken gepleegd, wat neerkomt op een gemiddelde van 11 per duizend.
  • Welgelegen en Den Hommel – er werden hier 21 inbraken gepleegd, wat neerkomt op een gemiddelde van 20 per duizend.

Dit zijn de slechts scorende buurten van de gemeente. Doorgaans zijn gebieden buiten het centrum interessanter voor woninginbrekers. Dit omdat er in dergelijke gebieden minder sociale controle is.

Maarschalkerweerd en Merehuizen lijkt een echte uitschieter te zijn gezien het gemiddelde per duizend. Het gemiddelde is logischerwijze te verklaren door het lage aantal inwoners van de buurt. Dit onderstreept dat buitengebieden vaker gezien worden als interessante buurt voor inbrekers.

De buurten met de minste woninginbraken

De beste scorende buurten uit Utrecht zijn:

  • Domplein, Neude en Janskerkhof – Hier werden slechts 2 inbraken geregistreerd, wat neerkomt op slechts 1 per duizend inwoners.
  • Oud-Hoograven-Zuid – Er werden hier 3 woninginbraken geregistreerd, wat neerkomt op 1 per duizend inwoners.
  • Bedrijventerrein Lageweide, hier werden 0 inbraken geregistreerd, wat erg opvallend is voor een bedrijventerrein. Mogelijk is de aanzienlijk verstrengde veiligheid van het bedrijventerrein de oorzaak van dit mooie resultaat.

Het lage aantal van centraal gelegen buurten is doorgaans te verklaren door de hoge sociale controle. In een dichtbevolkt gebied is het voor inbrekers lastiger om een woninginbraak te plegen, aangezien er doorgaans meer mensen in de omgeving zien die de inbreker kan zien.

Nationaal gezien

Nationaal gezien vielen de getallen in Sittard-Geleen en op Schiermonnikoog op. In Sittard-Geleen werd bijna 1100 keer ingebroken, wat neerkomt op 12 inbraken per 1000 inwoners. Schiermonnikoog was de enige gemeente zonder woninginbraken. Het landelijk gemiddelde ligt op 5,1 op de 1000, Utrecht ligt boven het gemiddelde met 6 per duizend inwoners.

Verbeteren woningveiligheid

Het verbeteren van de woningveiligheid is altijd een actueel onderwerp. Maar vooral in de vakantieperiodes is het risico vergroot. Gaat u deze zomer weer op vakantie? Lees dan onze tips voor het verbeteren van de woon veiligheid hieronder.

Het verbeteren van de woningveiligheid kan met verschillende praktische tips. Iets wat steeds meer aan populariteit wint is de WhatsApp groep per buurt. In een dergelijke groep geeft men het aan wanneer er bijvoorbeeld verdachte auto’s rondrijden.

Wat vaak voor komt is dat er op en rond voordeuren markeringen worden geplaatst. Denkt u aan een met stoepkrijt gemaakte streep, een tak tegen de deur of een nietszeggend briefje dat in de brievenbus wordt gehangen of aan de deur wordt geplakt.

Als u een dergelijke markering ziet adviseren wij u altijd contact op te nemen met de lokale politie. Zij kunnen adviseren en indien nodig actie ondernemen.

Ziet u iets verdachts in uw omgeving? Breng dan altijd de lokale politie op de hoogte, zij kunnen beoordelen wat het beste is per situatie. Is er een woninginbraak bij u gepleegd of is er een poging gedaan? Laat dit altijd weten aan de politie.


* In dit onderzoek zijn we uitgegaan van de veiligheidscijfers van het jaar 2015, de woninginbraakcijfers worden doorgaans pas twee jaar na dato gepubliceerd.

Inhoudsopgave

Chat openen
💬 Hulp nodig?
Deurbeslag-expert | Klantenservice
Hallo 👋 Kunnen we je helpen?