Hoe werkt een espagnolet en hoe monteer je deze?

Een espagnolet wordt ook wel draairoede genoemd. Met een espagnoletsluiting ben je in staat om dubbele deuren of ramen van binnenuit af te sluiten. Technisch gesproken; een espagnolet is de hefboom die via een draaiende of een hefbeweging een verticale boven- en onderstaaf in beweging brengt die op ramen of deuren zitten. Bij veel mensen zal dat het geval zijn, zeker als ze dubbele tuindeuren of ramen hebben. Maar hoe werkt een espagnolet nou eigenlijk?

Voor zowel deuren als ramen

Er zit een verschil tussen een raamespagnolet en een deurespagnolet. Zo noemen we in Nederland espagnoletten voor openslaande deuren met een lange boven- en onderstand ”pompespagnoletten”. Voor ramen noemen ze ook wel kruiskruk- of halfkrukespagnolet, meestal kennen deze een in kortere boven- en onderstang.

Het bedienen van een espagnolet

Je vergrendelt en ontgrendelt espagnoletten dus eenvoudig. Bedienen kan met een half- of kruiskruk, een hefboom of met een speciale sleutel. Zoals al gezegd, functioneert de espagnolet dankzij een bovenstang en een onderstang.

Intersteel-espagnolet-messing-gelakt_0010.562038

Hoe monteer je een espagnolet?

Een espagnolet monteren op uw openslaande deuren en ramen is een effectieve manier om uw huis weer een stukje veiliger te maken. Maar hoe gaat een espagnolet monteren in zijn werk? Op deze pagina leggen we dat stap voor stap uit, waardoor deze klus voor iedereen goed te doen is. Heeft u nog geen espagnoletten in huis? Dan kunt u deze eenvoudig bestellen bij deurbeslag-expert.

Op welke hoogte monteer ik een espagnolet

Net als andere sluitingen wordt een espagnolet gewoonlijk op een deur gemonteerd op een harthoogte van 1050 mm, en op 50 mm van de kopse kant van de deur. Wanneer u een stolpnaalddeur heeft, monteert u de sluiting altijd op de deur die in de stolpnaald valt. Let wel op dat de schroeven niet in het glas van uw deur komen. Wanneer u deze maten heeft bepaald, tekent u de bovenkant, onderkant en schroefgaten van de espagnoletsluiting af.

Lengte stangen bepalen

Meet vervolgens de afstand tussen de onderkant van de espagnolet en de dorpel, en de bovenkant van de espagnolet en het kozijn aan de bovenkant. Bij de gemeten waardes telt u 50 mm op om de lengtes van de stangen te bepalen. Hierna kunt u de stangen op maat zagen of slijpen.

Espagnolet bevestigen op de deur

Zet de stangen vast in de espagnolet. Zorg er hierbij voor dat de kruk van de krukespagnolet of de hendel van de pompespagnolet gesloten is. Schuif de geleiders over de staven en doe de kruk of hendel weer open. Hierna kunt u de krukespagnolet of pompespagnolet op uw deur schroeven. Let er daarbij goed op dat de staven in een rechte lijn lopen. De geleiders plaatst u op 50 mm van de onderste en bovenste dorpels. Heeft u een tweede geleider aan de bovenkant? Dan plaatst u deze exact tussen de espagnoletsluiting en de bovenste geleider in.

Sluitplaten bevestigen

Als laatste gaat u de sluitplaten bevestigen. Dit doet u met de gaten aan de kant van de deur. Eventueel kunt u de krukespagnolet of pompespagnolet voorzichtig sluiten om te kijken waar de gaten precies moeten komen. Teken de gaten vervolgens af en steek deze ongeveer 12 mm uit. Daarna kunt u de sluitplaten vastschroeven en is het monteren van uw espagnolet geslaagd!

Raamespagnolet monteren

Een raamespagnolet monteren gaat op ongeveer dezelfde wijze in zijn werk. Omdat ramen vaak kleiner van afmeting zijn, kunt u de geleiders dichter op het kozijn plaatsen. De kruk- of pompespagnolet plaatst u bij een raam doorgaans in het midden.

Inhoudsopgave

Chat openen
💬 Hulp nodig?
Deurbeslag-expert | Klantenservice
Hallo 👋 Kunnen we je helpen?