Hoe meet je deurbeslag op?

Deurbeslag-opmeten

Voordat je nieuw deurbeslag gaat aanschaffen, is het natuurlijk belangrijk om precies te weten hoe groot dit moet zijn, zodat het goed in jouw deur past. Deurknoppen, klinken en krukken zijn namelijk beschikbaar in allerlei soorten en maten, dus het is van belang om hier de juiste keus te maken, zeker als je een veilig slot in de deur wilt plaatsen. Je komt gemakkelijk achter de maten door verschillende afstanden op te meten: de PC maat, de doornmaat, de dikte van de deur en het gatenprofiel van het deurschild.

Het opmeten van de PC maat

Met de PC maat van deurbeslag bedoelen we de afstand tussen het midden van het krukgat en het midden van de profielcilinder, dus het gat waar het sleutelgat zal worden geplaatst. In normale woningen in Nederland, zowel op de binnen- als de buitendeur, is een PC afstand van 55 millimeter de meest voorkomende maat. Dit is echter per land, maar ook per slot verschillend, dus het is verstandig om deze maat voor de aanschaf van het deurbeslag goed op te meten.

Het opmeten van de doornmaat

De doornmaat van een slot is het aantal millimeter tussen de voorplaat en het midden van de krukgat of het profielcilinder. De meest voorkomende doornmaat voor woningen in Nederland is 50 millimeter, maar deze maat kan sterk verschillen per slot. De maten zijn beschikbaar in stappen van 5 millimeter, tot een afstand van maar liefst 120 millimeter. Wanneer er sterkere sloten gebruikt moeten worden of de deurknop die wordt gebruikt erg groot is, is het bijvoorbeeld wenselijk om gebruik te maken van een grotere doornmaat. Wanneer er een slot op een raam of een profieldeur moet worden geplaatst, kan echter gebruik gemaakt worden van veel kleinere doornmaten, vanaf slechts 18 millimeter. Bovendien zijn de standaard doornmaten, net als de standaard PC maten, per land verschillend.

Het opmeten van de dikte van de deur

Door de dikte van de deur op te meten, kun je erachter komen welke maat de schroeven om de deurkrukken te monteren moeten zijn. Wanneer de schroeven die bij het deurbeslag worden geleverd te kort zijn, kun je de schroeven van het huidige beslag hergebruiken, mits deze nog in goede staat verkeren. Bovendien kun je op deze manier geld besparen door geen extra schroeven bij te hoeven bestellen.

Het opmeten van het gatenprofiel

Het gatenprofiel van deurbeslag bestaat uit de afstand tussen het krukgat en het profielcilinder, dus de PC maat, en de afstanden tussen het midden van het krukgat en de verschillende schroeven op het deurschild. Vaak vind je hierop drie schroeven: één boven het krukgat, één vlak eronder en één onderaan het deurbeslag. Door de drie afstanden tussen deze schroeven en het midden van het krukgat te meten, vind je het precieze gatenprofiel van je deurbeslag. Wanneer je al deze maten opgemeten en genoteerd hebt, kun je passend deurbeslag in je deur gaan monteren.

Mocht je op zoek zijn naar andere informatie over hoe deurbeslag te monteren, kijk dan in ons klusblog voor meer informatieve artikelen. Mocht de informatie die je zoekt nog niet in ons blog te vinden zijn laat het ons dan weten, dan gaan we hier meteen mee aan de slag.

Inhoudsopgave

Chat openen
💬 Hulp nodig?
Deurbeslag-expert | Klantenservice
Hallo 👋 Kunnen we je helpen?